Zemlje koje je zaobišao koronavirus

Date:

Iako je zarazio više od tri miliona ljudi širom svijeta, još uvijek postoje 34 zemlje i teritorije koje nisu prijavile nijedan slučaj novog koronavirusa.

Tu spadaju Komori, Lesoto, Tadžikistan, Turkmenistan i male udaljene otočne države u Tihom okeanu, kao što su Nauru, Kiribati i Solomonska ostrva.

Do 20. aprila, 213 zemalja i teritorija od 247 ukupno priznatih od Ujedinjenih nacija zabilježilo je barem jedan slučaj slučaj Covida-19. Od toga je 186 imalo lokalni prenos, gdje se virus proširio unutar zajednice. U najmanje 162 zemlje je bilo smrtnih slučajeva.

Međutim, to što neka država nije prijavila zaražene slučajeve ne znači da ih nije bilo, piše Reuters.

Na primjer, Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj koronavirusa, ali graniči s Kinom, Rusijom i Južnom Korejom, sve zemlje koje imaju veliki broj slučajeva, što znači da je virus možda ušao i u tu tajnovitu državu.

Neki se trendovi mogu uočiti ako se posmatra širenje koronavirusa po regijama. Azija je imala otprilike dva velika talasa prenosa preko granice, dok su u Evropi mnoge zemlje počele izvještavati o slučajevima zaraze u sedmici od kraja februara.

Činilo se da su se Latinska Amerika i Afrika spasile od koronavirusa u januaru i februaru, prije nego što se brzo proširio na oba kontinenta u martu.

Pet zemalja i teritorija uspjelo je da se riješi virusa nakon što su prijavile slučajeve zaraze. To su Angvila, Grenland, karipska ostrva Sent Barts i Sent Lucija i Jemen.

Nijedna od tih zemalja nije prijavila smrtne slučajeve i nemaju trenutno aktivne infekcije, a prethodno zaraženi su se potpuno oporavili.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related