Žena-žrtva rata: Osuda postavljanja krsta ruskim dobrovoljcima kod Višegrada

– Da je agresija na BiH nastavljena i onda kad je oružje utihnulo, svjedočimo svakodnevno posebno mi Bošnjaci koji živimo u manjem bh. entitetu ili mi koji idemo na vjekovna ognjišta i čekamo da se ispoštuje Aneks 7 Dejtonskog sporazuma – obnovu porušenih kuća. Svakodnevni pritisci i provokacije kojima smo izloženi su jasni pokazatelji da naši dželati nisu odustali od genocidnih namjera, što se upravo ogleda u podizanju krsta ruskim dobrovoljcima, na brdu Grad u Višegradu, zakazano za četvrtak, 6. aprila, kao još jedan u nizu udaraca na dostojanstvo žrtve i pokazatelj da su ljudska prava Bošnjaka kao žrtava genocida u manjem entitetu ugrožena do najviših granica – navodi se u saopštenju.

Postavljanje krsta ruskim dobrovoljcima smatraju fašističkim i terorističkim djelom, koje za cilj ima veličanje genocida, terorizma, ubijanje žrtava po drugi puta.

Kažu da je posebno simptomatično da se krst podiže 6. aprila, u danima kada je ozvaničena agresija na R BiH, što je znak da se na području BiH veliča agresija, “što nas dodatno zabrinjava jer nam ovakvim primjerima od općinskih do republičkih vlasti šalju jasnu poruku da ni dvadeset dvije godine od prestanka agresije nisu promijenili politiku, nisu se pokajali za učenjeni genocid, nisu odustali od genocidnih namjera”.

– Tražimo od svih relevantnih organa ove države, kao i međunarodne zajednice da se zaustave ovakvi psihološki napadi na nas žrtve, da nas se ovakvim i sličnim simbolima koji nas podsjećaju na najmračniji period naše države i Bošnjaka, u kojem smo bili izloženi najgorim oblicima zlostavljanja, mučenja, progona i ubijanja do granica istrebljena vrijeđaju naše dostojanstvo i pravo da slobodno bez pritiska živimo tamo gdje su nam korijeni, odakle potičemo i gdje namjeravamo ostati – saopćilo je Udruženje „Žena-žrtva rata”.