Ženeva: 25. godišnjica genocida u Srebrenici obilježena na plato ispred UN-a

Na platou ispred UN-a u Ženevi danas je u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj – Džemata Ženeva i Udruženja Solidarite Bosnie, održan komemorativni skup povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Skup je, u ime organizatora, otvorio predsjednik Džemata Ženeva Samir Čolić, pozdravljajući prisutne i najavljujući govornike.

U ime Udruženja Solidarite Bosnie prisustnim se obratio Yvar Peterson, koji je ukazao na značaj ovoga skupa i kontinuiranu borbu protiv negatora genocida.

Inače, Peterson je jedan od začetnika održavanja “Marša mira”, koji se prvobitno održavao u Švicarskoj da bi se kasnije preselio u BiH.

Abdulkadir Beganović, svjedok koji je preživio dva strijeljanja i tri puta javno svjedočio u Hagu, u emotivnom govoru ukazao na stvari koje nam je činiti kako se genocid ne bi ponovio.

– Čast izuzecima, svi su nas izdali. Uzdajmo se u dragog Allaha i sami u sebe. Obrazujmo našu mladost – kazao je Beganović.

U ime Udruženja preživjelih Sabahudin Salković pozvao na bolje razumijevanje preživjelih u kontekstu dimenzije trauma sa kojima žive, kao i “očekivanja preživjelih, prvenstveno, od visokih svjetskih zvaničnika”.

Preživjeli, Abdurahman Avdić je ukazao na razmjere genocida upoređujući ih sa metodama fašističke Njemačke, koje su imale isti nivo brutalnosti gdje su samo još nedostajale gasne komore.

Ambasador BiH pri Misiji UN-a u Ženevi, dr. Nermina Kapetanović je odala počast žrtvama genocida i pozvala na podršku majkama Srebrenice kroz potpisivanje peticije i zahtjeva visokom predstavniku Valentinu Incku da, konačno, zakonom zabrani negiranje genocida i nagrađivanje presuđenih ratnih zločinaca u manjem BH entitetu.

Potresnu ispovijest je ispričala i Adila Isaković-Čivić, govoreći o odvajanja od svog sina starog svega devet dana prilikom pada Srebrenice.

Na kraju je imam Džemata Ženeva Ibrahim ef. Husanović proučio dovu i pozvao da svako na svoj način oda počast žrtvama genocida: učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća ispred Spomen-obilježja Kamen spavač.

Zahvalio je pojedinačno preživjelim genocida što su smogli snage da svjedoče, u ovom za njih emocionalno najtežem danu.

Posebna je zahvalio Gradu Ženevi na kontinuiranoj podršci u promoviranju istine. Naime, Grad Ženeva je prije deset godina, kao poklon gradu od strane Džemata Ženeva, a na inicijativu džematlije Šemsudina Salihovića jednog od komandanata Podrinja, prihvatio i postavio spomen obilježje “Kamen spavač” na Trgu UN-a u Ženevi.

Pred samo obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, uz svesrdnu pomoć bivšeg gradonačenika Ženeve gosp. Remy Paganija, Grad je dao odobrenje da se na Spomen-obilježju dopiše riječ GENOCID, riječ koja je inicijalno nedostajala.

– Veliko im hvala! Hvala prijateljima iz Džemata Annecy (FR), Lausanne, Yverdon, Neuchatel, Udruženju Lillium kao i svima koji su svojim odzivom i učešćem uveličali ovogodišnju komemoraciju – saopćeno je Džemata Ženeva.

(Preporod.info)