Ženeva predloženi domaćin samita Bidena i Putina

Date:

Bijela kuća i Kremlj rade na aranžmanima samita u narednom mjesecu između američkog predsjednika Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Švicarskoj, sudeći po zvaničnicima.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastaje se s ruskim kolegom Nikolajem Patruševim u ovoj sedmici u Ženevi, predloženom domaćinu samita, kako bi finalizirali detalje, saopćio je zvaničnik blizak preliminarnom planiranju, ali nije bio ovlašten da javno govori o detaljima. Sada se očekuje da Ženeva bude izbor za prvi susret ‘licem u lice’ Bidena, u svojstvu američkog predsjednika, i Putina, saopćio je drugi zvaničnik.

Zvanična objava očekuje se u narednim danima.

Samit bi došao na kraju Bidenovog prvog putovanja u inostranstvo u svojstvu predsjednika, sedmicu dana duge evropske turneje koja bi uključivala posjete Ujedinjenom Kraljevstvu radi učešća na samitu čelnika Grupe sedam najbogatijih zemalja svijeta, i nakon toga posjetu štabu NATO-a u Bruxellesu, dugogodišnjem vojnom savezu stvorenom kao brana ruskoj agresiji, prenosi Associated Press.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related