Zenica: Džematlije uz poštivanje mjera obavili namaz

Date:

Vjernici islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini nakon ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa ponovo imaju mogućnost klanjanja dnevnih namaza u džamijama, uz poštivanje mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamije su prethodnih sedmica bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa, a uz poštivanje mjera, vjernicima je omogućeno klanjanje dnevnih namaza, odnosno podne, ikindija i džuma-namaza.

Kako je za Anadolu Agency (AA) rekao imam Sultan-Ahmedove (Čaršijske džamije) u Zenici, Enes-ef. Beganović, islam je vjera reda i discipline te da je današnje obavljanje namaza uz poštivanje mjera još jedan dokaz toga.

– Islam je vjera rada, reda i discipline. Muslimani se od malih nogu uče da budu disciplinovani. Drago mi je da nismo imali problema u ovih 13 dana zabrane zajedničkog klanjanja u džamijama. Ovo je sada pušteno za dnevne namaze i nadam se da ćemo moći uživati u ovim blagodatima koje smo dobili od naše društvene zajednice, a ubijeđen sam da ćemo se pridržavati preporuka i da ćemo na taj način barem kraj ramazana, najvrijednije dane i noći ramazana provesti u džamiji – rekao je Beganović.

Beganović je protekle dane bez zajedničkog klanjanja namaza u džamijama uporedio sa počecima širenja islama u vrijeme poslanika Muhammeda a.s.

– Ne znam koliko smo svjesni, ali islam poznaje dvije faze razvoja. Mekkanski i medinski način širenja islama, a ovo što smo imali je kao mekkanski, kao tajno boravljenje u džamijama, kao što je Poslanik a.s. boravio u kući Ibn Erkama kada je tajno pozivao u islam. Ovih posljednjih 10 dana ramazana su dani u kojima boravimo u itikafu, posvećeni Allahu dž.š., a islam jeste pokornost Allahu dž.š., Poslaniku a.s., ali treba da budemo pokorni i onima koje smo izabrali da nas predstavljaju i moramo se ponašati u skladu sa propisima – rekao je Beganović.

Muftija zenički, Mevludin-ef. Dizdarević rekao je kako je sretan zbog toga što su džematlije pokazale discipliniranost tokom obavljanja namaza.

– Obavili smo prvi namaz nakon što smo imali zabranu obavljanja zajedničkih namaza. Danas smo svjedočili ovom namazu i vidjeli smo da su imami prenijeli džematlijama instrukcije i preporuke nadležnih organa. Drago mi je da su džematlije pokazale discipliniranost i da se mjere poštuju – rekao je Dizdarević.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related