Zenica: Otkazana “Lastavica”, bajram-namaz sutra predvodi muftija Dizdarević

Date:

Centralna manifestacija zbog korona virusa reduciranog programa obilježavanja Kurban-bajrama na području Muftiluka zeničkog, sutra će biti održana u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici (Čaršijska), gdje će sa početkom u 6.12 sati bajram-namaz predvoditi muftija hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević će okupljenim vjernicima govorit i bajramsku hutbu, a od vjernika koji će klanjati namaz traži se da, kako bi ispravno klanjali namaz, ponesu vlastitu sedžadu ili drugu adekvatnu prostirku.

Delegacija Muftijstva zeničkog sutra će u 13.45 sati posjetiti Udruženje građana „Pogled“ te tom prilikom bajramskim paketićima darivati djecu s posebnim potrebama. Kurbanske kožice po džematima prikupljat će se drugog dana Bajrama, u subotu, 1. augusta, u periodu od 8.00 do 13.00 sati.

Delegacija Muftijstva će četvrtog dana Bajrama, u ponedjeljak, 3. augusta u 10.00 sati posjetiti i Sigurnu kuću za smještaj i podršku žrtvama nasilja u porodici Udruženja „Medica“ iz Zenice.

Otkazana “Lastavica 2020”

Organizacioni odbor vjersko-kulturne manifestacije ‘’Lastavica 2020’’, također zbog usložnjavanja epidemiološke situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, donio je “odluku o otkazivanju centralnog programa ove manifestacije planiranog u nedjelju, 2. augusta 2020. godine, na platou Lastavica, odnosno tromeđi Zenice, Zavidovića i Kaknja.

Ovakva je odluka donesena na osnovu instrukcije reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića te naredbi kriznih štabova, a kojima je zabranjeno okupljanje više od 100 osoba na otvorenom prostoru,

– Kako bi se održao kontinuitet i tradicija učenja Lastavičke dove, odlučeno je da će se dova proučiti u džamiji Seoci, ali da će joj prisustvovati samo imami i predsjednici džematskih odbora džemata Babinskog sliva- ističu iz Muftijstva zeničkog.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related