“Zenička povelja Mira” uručena Kenanu Hodžiću

Manifestacija, koja je ove godine organizovana uz podršku Grada okupila je veliki broj uzvanika iz ambasada, međunarodnih i domaćih organizacija, mirovnih misija i vjerskih zajednica. Pored gradonačelnika Zenice, predsjedavajućih gradske i kantonalne skupštine, zastupnika, vijećnika, prisutni su bili gosti iz petnaest gradova širom naše zemlje.

Bogat program činili su članovi Muzičkih sastava “Novo Nebo” i “Katera”, hora bogoslovije “Svetog Petra Dabrobosankoga”, hora “En Nahl”, hora “Željezara”, VIS “Jukić” te hora Osnovne Muzičke škole a učestvovali su i glumci BNPa Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić.

Na početku prisutnima su se obratili u ime Odbora predsjedavajući vlč. Vlatko Rosić a u ime župne zajednice fra Zdravko Anđić. “Svjedočeći i živeći ‘Asišku logiku’ i mi se svake godine okupljamo zajedno da pjevajući i moleći zavapimo jednome Bogu za mir, slogu, ljubav i zajedništvo svih naroda na zemlji.”

Dodjeljeno je tradicionalno priznanje koje su ustanovile vjerske zajednice i crkve Zenice kao najveće priznanje zeničkog Odbora – “Zenička povelja mira” koju je ove godine dobio sekretar Kenan Hodžić, za sedmogodišnji angažman i promociju Zenice kao grada međureligijskog dijaloga. U svome obraćanju gosp. Hodžić je izmeđuostaloga kazao:”Odbor za međureligijsku saradnju u našem gradu rodio se kao izvorna želja nas Zeničana da idemo putem budućnosti, i to svijetlije i radosnije. Sedmu godinu koračamo tom cestom, na njoj ima mnogo krivina i slabo je popločana ta cesta… ima dočim na njoj i ljubavi, sreće, osmijeha ali i bola, patnje, ljutnje…” 

Ove godine Duh Asiza u Zenicu je stigao sa viješću – ZAVOLI! Ne živi egoistički, nego ZAVOLI, čovjeka u sebi i ljude oko sebe!