Zenički rudari ni jutros nisu sišli u jame, čekaju poziv na dogovor o plaćama

Date:

Zenički rudari ni jutros se nisu spustili u dva jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (RMUZ), potvrdio je predsjednik Sindikata RMUZ Nijaz Vardo.

Rudari su u ponedjeljak, 13. aprila, zbog odluke Uprave Društva da im ukinu određene naknade na plaću, u poslijepodnevnim satima napustili radna mjesta u jamskim pogonima “Stara jama” i “Raspotočje”.

Takav potez menadžmenta preduzeća, uprkos realizaciji odluke o uvećanju satnice na 2,70 KM, doveo je do toga da su plaću za mjesec mart u prosjeku dobili umanjenu za oko 200 KM.

“Ništa se nije dešavalo, odnosno nije bilo zvaničnog poziva na sastanak i dogovor. Međutim, ja se nadam da će oni smoći snage te da će nas danas pozvati na razgovore i da će biti postignut dogovor koji bi nas zadovoljio. Nadam se da ćemo se danas vratiti na posao”, rekao je Vardo.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudnika Federacije BiH Sinan Husić pozvao je jučer Upravu ZDRMUZ da, najkasnije danas do 15.00 sati, ukine spornu odluku o naknadama.

Pravilnik o plaćama, napominje Vardo, još nije usaglašen pa radnici i Sindikat smatraju da to tada mora važiti stari pravilnik. On je podsjetio da su dosegli željenu proizvodnju od 49.000 tona mjesečno, što je, po projekcijama, dovoljno i za normalno funkcioniranje tog preduzeća u okviru koncerna JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Direktor ZDRMUZ-a u izjavama za medije je pozvao radnike da se vrate na posao, a da sporna pitanja nastave rješavati dijalogom.

Rudari čekaju da na dogovore bude pozvani službenim, a ne putem medija.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related