Žepče: Prva teravija u novoj džamiji džemata Orčevići

Samo nekoliko dana, prije katastrofalnih poplava i klizišta koje su prije dvije godine zadesile ovoj kraj, mještani su ni ne sluteći na kataklizmične posljedice velikog nevremena, polaganjem kamen-temeljca na temeljima starog meždžida, krenuli u projekat koji je bio san mnogim generacijama Orčevljana. Nažalost, slavlje i početak radova pokvarilo je nevrijeme koje je prije dva ljeta zadesilo u dva navrata ovaj dio žepačke općine. Klizišta i planinske bujice koje su poharale ovaj kraj nisu uspjele da ubiju ljudsku upornost i volju za novim početkom.

Odmah nakon povratka, mještana kućama, uporedo sa obnovom puteva i imanja krenulo se u započeti projekat gradnje džamije. Nakon dvije godine, s prvim danima ramazana zasjali su simbolično kandilji sa Orčevičke „ljepotice“. Iako će se na svečano otvaranje sačekati kompletan završetak objekta, džamija je proklanjana s prvom terevijom u mjesecu ramazanu. Prema riječima Esada Nadžaka, rukovodioca projekta i voditelja projektnog biroa, zeničke firme „ A-Eling“, koja je i izvođač radova od temelja pa do izgradnje munare, objekat je urađen po savremenim principima i nudi potpunu ugodnost vjernicima.

Objekat posjeduje podno grijanje, a u untrašnjem i i vanjskom dijelu postavljena je eko štedeljiva energija led rasvjeta. Munaru visoku dvadeset metara takođe krase sijalice led rasvjete. Unutrašnjost džamije i strop ukrašen je specijalnim bojama i posebnom kaligrafijom koju je u posljednja dva mjeseca strpljivo radio svjetsko poznato ime u oblasti kaligrafije Abdulkerim Ozturk. Ovaj vrlo zahtjevni posao kaligrafije Ozturk je uradio besplatno i svojim vakufom postat će vakif džamije. Unutrašnjost objekta uskoro će krasiti donirani luster težine preko 800 kilograma. Sav teret uz pomoć vakifa i mještana do sada je iznio građevinski odbor u sastavu: predsjednik Ramiz Ibrić, Esad Nadžak, mutevelija Hasan Sinanović, Hazimov i Nedžibov Hasan Sinanović, Šabanov i Ibrin Husejn Tutnjić i Salih Ibrić. Trenutno, kako kaže Esad Nadžak, radovi su obustavljeni i bit će nastavljeni nakon ramazana kada će biti postavljen mihrab i mimbera. Do sada je u ovaj objekat uloženo preko pola miliona mraka, a novac su u gradnju uvakufili, pored mještana, brojni vakifi iz raznih djelova BiH. Preostali radovi su vanjska fasada i podrumske prostorije za što je potrebno prikupiti oko 150.000 maraka, čime bi kompletan projekat na izgradanji bio završen. Mještani i predstavnici građevinskog odbora se nadaju da će budući donatori prepoznati urađeno te da će se kroz vakuf uspjeti prikupiti i preostali dio novca kako bi se do sljedećeg ramazana džamija svečano otvorila.