Žepče: Uloga porodice u savremenom društvu

Realizacija ove aktivnosti dogodila se 04.02.2017. god. poslije podne namaza u Ferhatpašinoj džamiji u Žepču. Predavanju je prisustvovao veliki broj žena sa područja MIZ Žepče. Nakon namaza ženama se obratio glavni imam Izet ef. Efendić koji je poselamio žene i poželio im uspješan rad, I  najavio muftiju zeničkog dr. Ejub ef. Dautovića i pozvao ga da se obrati ženama. U svome kratkom obraćanju muftija nije krio zadovljstvo zbog velikog broja prisutnih žena, te je pohvalio organizatora i organizaciju ovog druženja. Kratko je govorio o važnosti očuvanja porodice a zatim je poželio ženama uspješan rad i napustio džamiju. Naime, muftija je taj dan obolazio mektebe na našem medžlisu i sasvim slučajno je prisustvovao ovoj aktivnosti Asocijacije žena MIZ Žepče.

Predsjednica Asocijacije žena MIZ Žepče, profesorica Munevera Ridžal, zahvalila se ženama na odzivu i najavila gošću prof. Sabriju Mehmedović.  Profesorica Sabrija Mehmedović,  inspirisana atmosferom i velikim brojem žena, nadahnuto je govorila o porodici u savremenom društvu. Zahvalila se organizatoru na pozivu na predavanje i istakla da okupljanje žena u tolikom broju teško da je moguće u nekom drugo gradu.

Nakon predavanja učenice mekteba su proučile nekoliko kasida. Na samom kraju druženja uručene su diplome za 11 žena koje su proučile prvu zajedničku hatmu na halki Kur’ana džemata Žepče (novembar 2015 – februar 2017). Četiri učenice mekteba, koje su učestvovale na halki Kur’ana nagrađene su knjigama a zahvalnice za vođenje halke Kur’ana dobile su muallime Sara Botić I Amela Devišević.