Živinice: Reprezentacija Ilmijje učestvovala na malonogometnom turniru „Alija Izetbegović”

– Pozdravljam vas u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u ime Vlade Federacije BiH. Imam posebnu čast da Vas pozdravim u ime predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i članova porodice Izetbegović  i da se zahvalimo Savezu demobilisanih boraca Federacije BiH koji sve ove godine organizuje ovaj turnir i čuva uspomene na lik i djelo prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića – kazao je Bukvarević, koji je naglasio da je rahmetli Alija Izetbegović čovjek, koji je život posvetio borbi za BiH i jačanju multietničnosti.

 

U finalnom dijelu turnira „President“ Živinice je u borbi za 3. mjesto pobijedio „Dijamant“ Linc rezultatom 6:1. U finalu i borbi za prvo mjesto „Mostar SG“ je pobijedio „Banoviće“ i tako je postao pobjednik 12. Međunarodnog malonogometnog turnira “Alija Izetbegović“.

 

Na turniru, koji je bio izuzetno jak, učestvovalo je 12 profesionalnih malonogometnih ekipa iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Hrvatske i Belgije. U kategoriji seniora učešće su uzeli Futsal klub „Mostar SG Staklorad“, „Salines“ Tuzla, „Brusseles“ Belgija, „Vinkovci” Hrvatska, „Oružane snage” Dubrave, „Bubamara” Cazin, „Dijamant” Linc-Austrija, reprezentacija „Ilmijje”, „Klanac” Brčko, „Banovići”, „Bosnakopred Tuzla i „President” Živinice.

U kategoriji veterana nastupali su malonogometni klubovi „Banovići”, „Vinkovci”, „Mostar”, „Veterani 92.”, „Brčko Distrikt BiH“, „Kanton Sarajevo” i „Živinice”.  

Prvi malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ održan je 17. oktobra 2005. godine u Vogošći, i od tada turnir je prerastao u tradiciju i svake godine okuplja sve više ekipa. Organizatori 12. po redu turnira su bili Malonogometni klub Vega Mix Živinice i Savez boraca Federacije BiH preko inicijatora Organizacije demobilisanih boraca Općine Vogošća, kojima iz Udruženja Ilmijje upućuju veliku zahvalnost na pozivu za učešće na ovako jakom i značajnom turniru.

Ovakve provjere predstavljaju sa jedne strane sjajnu priliku za selekciju i reprezentativce Ilmijje kako bi se okupili i uigrali, pogotovo u ovako jakoj konkurenciji, dok su s druge strane svi učesnici bili ponosni da mogu učestvovati u ovom obliku institucionalnog sjećanja na velikog čovjeka  kakav je zasigurno bio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović. Poslana je i poruka iz Živinica kako zaboravu nema mjesta i da rahmetli Alija Izetbegović nikada neće biti zaboravljen.