Zločin protiv čovječnosti: Na području Banje Luke slobode lišeno više osoba

Na području Banje Luke slobode je lišeno više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

-Osumnjičeni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine- saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Oni se terete da su, sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozlijeda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozlijedama kod većeg broja zatočenih osoba- navedeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije COVID-19, biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(Preporod.info)