Žrtve ogorčene ostavljanjem Šešelja na slobodi

Iznenađeni smo odlukom Raspravnog vijeća Haškog tribunala kojom je odbijen zahtjev tužilaštva da vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja s privremene slobode – izjavio je za Fenu predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović.

Ističe da se na osnovu svih reakcija dosad, “počevši od Theodora Merona pa dalje, očekivalo da će vratiti Vojislava Šešelja nazad u pritvorsku jedinicu”.

– Ovo je iznenađenje i dokaz da se Haški tribunal odnosno Haški sud pokušava na svaki mogući način riješiti Šešelja i prepustiti ga sudbini, odnosno dočekati njegovu smrt u Beogradu, kako bi saprali sa sebe odgovornost. Žao nam je što se to desilo – potcrtao je Muratović.

Savez logoraša u BiH također osuđuje odluku Raspravnog vijeća Haškog tribunala kojom je odbijen zahtjev tužilaštva da vrati Šešelja u sudski pritvor.

– Mi smo i prije govorili da je postupak puštanja na privremenu slobodu Vojislava Šešelja prije svega jedan čin neuvažavanja i nepoštivanja samih žrtava te da su sve žrtve ogorčene takvim postupkom – kazao je za Fenu predsjednik Savez logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Dodaje kako Savez logoraša u BiH nije zadovoljan time što sud u Hagu nije vratio Šešelja u pritvorsku ćeliju do samog izricanja kazne za sva djela koja je radio kako u BiH tako i u Hrvatskoj.

– Osuđujemo ovu odluku. Očekivali smo da će Haški tribunal ispraviti svoju grešku, prije svega jer je i susjedna Republika Hrvatska uputila određene zahtjeve da se Šešelj vrati u pritvorsku ćeliju – naglasio je Mešković.

Predsjednica Udruženja građana “Srebreničke majke” Hatidža Mehmedović kaže da su žrtve “ogorčene i na sudove i međunarodnu zajednicu”.

– Svi koji su trebali da rade svoj posao i nisu ga radili, nagradili su zločin a žrtve kaznili – podvukla je Memhedović u izjavi za Fenu, dodajući da je ovom odlukom “Šešelj pobijedio i da je nagrađen”.

Ističe također da je “sud izgubio svoju težinu, te da žrtve znaju da im sud ne može vratiti najmilije, ali da treba da sudi po onim zločinima koji su počinjeni kako bi opominjali mlade generacije”.

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski prtivor optuženog Vojislava Šešelja s privremene slobode, objavljeno je u Haagu.

U odluci koja nosi današnji datum, Raspravno vijeće također se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazne glavnog tužioca Sergea Brammertza “zbog nedozvoljenog ponašanja”.

Šešelj je, odlukom Raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

(FENA)