Zukorlić pozvao Ljajića i Ugljanina na formiranje jedinstvene bošnjačke liste

0
33

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP)u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina da zajedno nastupe na predstojećim izborima, formirajući jedinstvenu bošnjačku listu.

On je na konferenciji za novinare rekao da bi time nakon tri decenije iskustva pokazali političku zrelost, odgovornost, snagu i sposobnost da su spremni da lične, partijske i partikularne interese stave po strani.

“Ključna vertikala našeg okupljanja bilo bi sve ono što je od zajedničke važnosti za sve građane, a prije svih Bošnjake, a to neće značiti gubljenje političkih i partijskih identiteta. Okupićemo se oko osnovnih načela vezanih za Sandžak, za status Bošnjaka u Srbiji i Islamsku zajednicu, kao nespornih historijskih kategorija jedinstva. Pitanje participiranja i podjele vlasti, bar sa naše strane, biće manje važno i nešto gdje treba pokazati svijest i velikodušnost”, rekao je Zukorlić.

On je istakao da je kucnuo čas da političari od ključnog uticaja na prostoru Sandžaka smognu snage da otvore novu stranicu, u okviru koje će sve ono što se dešavalo u protekle tri decenije pokušati da iskoriste kao energiju koju treba investirati u budućnost.

“Sve se probalo i što valja i što ne valja, mislim da više nemamo vremena i prava pred Bogom, historijom i ovim napaćenim narodom da lične, partijske i partikularne interese stavljamo ispred. Svakodnevno gledamo rijeke iseljenika, uglavnom mladih i zdravih ljudi, koji u osjećaju beznađa traže mogućnost da prežive i da se ostvare uglavnom u zemljama Zapadne Evrope. Dakle, cjelokupna demografska energija nam curi dok mi gledamo ili čekamo da se ovaj brod pokuša okrenuti u drugom smijeru”, rekao je Zukorlić.

“Infrastrukturno, socijalno i privredno stanje na području Sandžaka je teško. Na žalost, ovaj prostor nije uspio da se oslobodi posljedica negativnih politika zapostavljenosti u pogledu novih investicija i infrastrukturnih projekata, nego se sve svodi na lijepe riječi i najave”, rekao je Zukorlić.

On je rekao i da će najavljeno spuštanje cenzusa značiti mogućnost novog usitnjavanja političke scene i na lokalnom nivou, što će iskomplikovati političku scenu i omogućiti da uskointeresne relacije određuju politiku.

“Nezvanično znam i da srpske stranke na prostoru Sandžaka rade na tome da na predstojećim izborima nastupe sa zajedničkom srpskom listom, što je pozitivno, tako da bi u tom slučaju imali neku vrstu etničko-prirodnih političkih odnosa. Na republičkom nivou bi to bila pravila koja važe za sve ostale u parlamentu, a na lokalu bi u svim sandžačkim gradovima, od Novog Pazara do Priboja, imali relacije dogovora između bošnjačke i srpske liste”, rekao je Zukorlić.

On smatra da se Sandžak za jedan mandat od četiri godine ne bi prepoznao u najpozitivnijem smislu kada bi političari energiju koju su do sada trošili na međusobne obračune usmjerili ka investicijima i infrastrukturnim projektima.

“Moja ruka je ispružena, a potrebne su još dvije ruke, odnosno da dvije druge strane ovo shvate i prihvate. Aksiom našeg okupljanja treba da budu vitalni, nacionalni, sandžački i bošnjački interesi, a sve ostalo je pitanje dogovora u kome ćemo pokazati maksimalnu toleranciju i spremnost da ovaj dogovor uspije”, rekao je lider SPP.

(Agencije)