Zvaničnici UN-a, SAD-a, Jemena i Saudijske Arabije razgovarali o produženju jemenskog primirja

Zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Jemena i Saudijske Arabije sastali su se danas u Rijadu kako bi razgovarali o produžavanju primirja u ratom pogođenom Jemenu.

Razgovori su vođeni na odvojenim sastancima na kojima su učestvovali specijalni američki izaslanik za Jemen Tim Lenderking, UN-ov koordinator David Gressly, jemenski ministar finansija Salem Saleh bin Brik i saudijski ambasador u Jemenu Mohammad Al-Jabir.

U nedjelju je američki State Department saopćio da je Lenderking započeo najavljenu turneju koja uključuje posjete Omanu i Saudijskoj Arabiji kako bi podržao mir u Jemenu.

State Department je na Twitteru naveo da Lenderkingovi razgovori također uključuju raspravu o naporima u vezi s krizom tankera FSO Safer.

FSO Safer je plutajuća jedinica za skladištenje i istovar smještena uz zapadnu obalu Jemena, 60 kilometara sjeverno od luke Al-Hudaydah, a koristi se za skladištenje i izvoz nafte koja dolazi s naftnih polja u središnjem dijelu Jemena.

U novembru je UN-ov koordinator Gressly rekao da će iskrcaj plutajućeg naftnog tankera Safer započeti početkom sljedeće godine.

Sada pod kontrolom jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi, tanker s više od 1,1 milion barela nafte nije bio održavan i servisiran od 2015. godine, što je uzrokovalo koroziju njegovog trupa.

Jemen je već osam godina poprište rata u kojem je proiranski pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.