Zvizdić: Najavljeni razgovori o budućnosti BiH su izraz čistog populizma

Date:

O budućnosti Bosne i Hercegovine može se razgovarati jedino na bazi potpunog poštivanja njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta – kazao je danas dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA).

Smatra da se o BiH može razgovarati i na način da se traži najefikasniji model za brzi napretka na putu Evropske unije i NATO integracija te povoljnog poslovnog ambijenta, stabilnog ekonomskog razvoja, podrške domaćim i stranim investicijama te otvaranje novih radnih mjesta.

Također, potrebno je uspostavljanje vladavine prava, kreiranje političkog, ekonomskog i društvenog ambijenta koji će biti prihvatljiv i podsticajan da mladi ljudi ostanu u BiH te kreiranje društva znanja, jednakosti i solidarnosti, kao i stvaranje ambijenta povjerenja i pomirenja bez govora mržnje, nacionalističke retorike i uz potpuno uvažavanje historijskih činjenica i presuda međunarodnih i domaćih sudova.

– Najavljeni razgovori o bilo kakvim drugim vizijama budućnosti BiH su izraz čistog populizma, političke utopije i bježanja od stvarnih životnih problema i potreba, i zbog toga su, a vrijeme će to i pokazati, unaprijed osuđeni na propast – napisao je Zvizdić.

Zvizdić je na taj način reagirao na posljednju objavu predsjednice RS-a Željke Cvijanović (SNSD) o tome da je formiran pregovarački tim za razgovore o “budućnosti BiH” te je navela da je od HDZ-a BiH dobila potvrdu o učestvovanju u razgovorima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related