Zvornik: Bošnjaci su ovdje na gruntu djedova i pradjedova, vratili su se i ostaju

Bošnjaci Zvornika opredijeljeni su za ostanak i opstanak na svom stoljetnom topraku. Nemili događaji i neprijatna retorika je izazvala zabrinutost kod Bošnjaka Zvornika, ali oni poručuju da su osjećaj ljubavi i osjećaj patriotizma snažniji.

– Naši ljudi su osjetili uznemirenost zbog informacija koje su dolazile. Međutim,  treba napomenuti da su oni ovdje na svom stoljetnom topraku, gruntu djedova i pradjedova, oni su ovdje kod kuće, tako se osjećaju – rekao je Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Sve što se dešava u posljednje vrijeme jesu izazovi za Bošnjake, ali njihovi osjećaji nisu vezani za bilo šta drugo kao za ognjište, naglasio je.

– Spremnost Bošnjaka za suživot se ogleda u samom njihovom povratku ovdje. Mogu spomenuti primjer dvojice kolega imama, a takvih je mnogo na ovom području. Jedan od kolega je izgubio oca, dvojicu amidža i još 17 članova porodice, drugi je izgubio 33 člana porodice, i oni su danas tu sa svojom djecom, žive, rade, ne znam šta neko očekuje da oni još urade da pokažu da su spremni za suživot – istaknuo je.

Da bi došlo do pomaka, druga strana također mora biti angažirana, poručio je.

– Da bi neko razmišljao i govorio o oprostu, potrebno je da taj oprost neko zatraži za neka djela. Sve dok ne budemo svi svjesni da zbog budućnosti naše djece mi moramo pokazati i učiniti dodatni napor, mislim da nam je teško očekivati bolje vrijeme. Želim kazati da sve rane koje su otvorene su nešto što nikada ne smijemo zaboraviti, ali moramo pažnju usmjeriti i na ono što ćemo uraditi da napravimo ambijent za našu djecu – poručio je Haris-ef. Mustajbašić.

Osman-ef. Halilović ovom prilikom je naglasio kako su Bošnjaci autentičan narod na ovom prostoru.

– Živeći danas na svojim ognjištima, na ovom dijelu Bosne i Hercegovine, Bošnjaci povratnici zbog općeg političko-društvene situacije još uvijek su jako ranjiva kategorija, na koju vlasti Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica još uvijek moraju obraćati pažnju. Međutim, to ne znači da su Bošnjaci ovdje nekakav politički konstrukt. Mi smo ovdje autentičan narod, svoji na svome i zajedno sa našim komšijama koji žele život i koji žele dobro, prevazići ćemo i ovu krizu. Ponekad nam najviše smeta što se u javnom prostoru nameće vještačko pitanje da li je ovo suštinski dio političke Bosne, jeste, ovo je Bosna od vremena bana Borića. Taj duh je nešto što niti jedna ideologija nije uspjela izbrisati ni iz svijesti naših srpskih komšija, bez obzira na zvaniču političku retoriku lidera srpskog naroda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS – kazao je za Preporod.info Osman-ef. Halilović.

U posjeti Zvorniku danas je boravio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sa delegacijom, gdje je održao sastanak sa predstavnicima Medžlisa i sa povratnicima. On je ovom prilikom izjavio da je cilj ove posjete Zvorniku iskazivanje podrške Bošnjacima Zvornika.

– Došli smo prije svega da vidimo kako su naši ljudi, i u predstojećem periodu ćemo također obići još neke povratničke zajednice. Želimo biti s našim narodom, vidjeti kako se osjećaju i koji su to izazovi sa kojima se suočavaju. Došli smo i da ponudimo sve što im je potrebno, da s njima razgovaramo o cijeloj situaciji i da je smirimo. Ne trebaju nam problemi u Bosni i Hercegovini, želimo činiti sve da stvari idu u pravom smjeru – rekao je Izetbegović.

(Preporod.info)